PĚT božských receptů aneb vypečte s tím ZDRAVĚ

05.03.2018

Vypečte s tím zdravě, neboť láska prochází žaludkem.

Moji milí, sdílím zde pět základních receptů kterými Vás hostím na lekcích. Dodávám, že všechny recepty si mírně upravuji podle sebe a nálady. Do všech těst si přidávejte dle libosti semínka, oříšky a ovoce – nic tím nezkazíte, ba naopak. Mléka používám rostlinná a na místo másla používám ghee, dále také na posyp nepoužívám většinou cukr moučku, ale kokos. Kypřící prášky do pečiva apod., nakupuji na countrylife.cz

Věřím, že Vám budou moc chutnat. Tak jdeme na to.

Pět chutných receptů na zdravé buchty 🙂


  • BROWNIES Z ČERVENÉ ŘEPY

Co budete potřebovat:

600g červené řepy
100g celozrnné mouky
50g holandského kakaa
250g bílého jogurtu
hrnek (250ml) mletého kokosu
4 vejce
1 prášek do pečiva

Postup:

Řepu nakrájejte na menší kusy, uvařte do měkka, nechte trochu vychladnout a rozmixujte. Hmotu poté smíchejte s moukou, kakaem, jogurtem, kokosem, celými vajíčky a práškem do pečiva. Vše důkladně promíchejte, klidně můžete použít mixér. Klidně přidávejte semínka apod. J

Těsto nalijte do formy či pekáčku, který vyložte pečícím papírem. Pečte na 200°C asi 40 minut. Zda je koláč hotový, poznáte nejlépe, pokud jej otestujete špejlí, nemělo by se na ni nic přilepit.


  •  BROWNIES Z FAZOLÍ

Co budete potřebovat:

konzerva (425 ml) sterilovaných červených fazolí ve slaném nálevu (je třeba proprat)

70 g kakaa

70 g ovesných vloček (rozdrcených na mouku)

špetka mořské soli

½ lžičky kypřicího prášku

60 g javorového sirupu

30 g olivového oleje (popřípadě kokosového)

Pokud trváte na přítomnosti čokolády, je možné přidat i kousky čokolády

Postup :

Nejdříve je nutné předehřát troubu na 170 °C. Následně všechny ingredience (vyjma kousků čokolády) smíchejte v mixéru dohladka. Pokud chcete, přidejte kousky čokolády.

Připravte si malou formu (já používala kruhovou o průměru cca 18–20 cm). Nalijte těsto do formy a rozprostřete.

Pečte v předehřáté troubě asi 25 – 30 minut. Zda je moučník hotov, poznáte za pomocí špejle.

Po vyjmutí z trouby nechte brownies zchladnout, a pak je dejte alespoň na hodinu do lednice. Dozdobte kokosem a třeba nějakým ovocem 🙂


  • OVOCNÝ KOLÁČ

 Co budete potřebovat:

100 g špaldové celozrnné krupice (lze použít i špaldovou celozrnnou mouku hrubě mletou

100 g instantní polenty

4 lžičky kypřicího prášku

1 lžička mleté pravé vanilky anebo 2 lžičky vanilkového extraktu

500 g tvarohu ve vaničce

140 g másla, změklého + trocha na vymazání formy

2 velká vejce

150–180 ml agávového sirupu, podle chuti

4 lžíce citronové šťávy

Jakékoli ovoce, semínka dle chuti 🙂

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Všechny suroviny (kromě ovoce) dejte do mísy a vyšlehejte na hladké těsto. Pokud budete šlehat ručně, vyšlehejte nejdříve tvaroh s máslem a poté zašlehejte všechny zbývající ingredience. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte ovoce a semínka, jako do bublaniny. Vymažte a hrubou celozrnnou moukou vysypte menší dortovou formu, vlijte těsto, uhlaďte a dejte péct do vyhřáté trouby na zhruba 30 minut. Poté opět nechte vychladnout a dozdobte čím si budete přát.


  • LEHKÁ BUBLANINA

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky,
  • 1 hrnek třtinového cukru nebo kokosového
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 hrnek mléka (ideálně rostlinného)
  • 1/2 hrnku oleje,
  • 2 vejce,
  • 1 malý jogurt.

 

Postup:

  1. V jedné míse smícháme všechny suché suroviny (mouky, cukry, prášek do pečiva, případně vanilkový cukr).
  2. Poté přidáme ostatní přísady (mléko, olej, vejce, případně jogurt) a pořádně promícháme.
  3. Plech nebo pekáč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo použijeme papír na pečení.
  4. Těsto vylijeme na plech. Poté přidáme rybíz nebo jakékoli ovoce, semínka cokoli dle chuti do těsta.

Pečeme na 200 stupňů asi 20 minut dle velikosti plechu a tudíž výšky těsta.


  • RAW BANÁNOVÝ CAKE

Suroviny

vlašské ořechy 1 hrst

datle 1 hrst

vanilkový extrakt 1 lžička

javorový sirup 3 lžíce

kešu ořechy (přes noc namočené ve vodě) 150 g

banán 1 ks

kokosový olej 2 lžíce

granátové jablko1/2 ks

Postup :

Nejdřív si připravte krustu – spodek dortu. Jednoduše rozmixujte ořechy a datle. Můžete přidat lžíci javorového sirupu.

Jakmile směs bude dostatečně rozmixovaná, vyklopte ji do dortové formy a pěkně uplácejte na dně. Mačkejte pečlivě, je třeba aby vám později krusta držela pohromadě.

Teď je na řadě náplň, krém. Vezměte si do ruky tyčový. Ten to zvládne.

Do vysoké nádoby dejte kešu oříšky (bez vody), zbytek javorového sirupu, kokosový olej, banán a trochu vody. Začněte mixovat.

Když se vám bude zdát, že je směs hustá a nejde moc mixovat, přidejte ještě trochu vody. Nepřežeňte to.

Krém sice trochu ztuhne později v lednici, ale musí částečně držet tvar už když ho budete nalévat na krustu.

Jakmile je krém na krustě, posypte ho semínky z granátového jablka, banánem čímkoli a dejte aspoň na hodinku do lednice.


 

Klidně s recepty experimentujte, bavte se a nechte si chutnat. Snad jsem Vás lehce inspirovala a na další pečení se budete těšit a nebo právě se rozhodnete, že začnete 🙂

 

S  láskou Vaše Niki.                 

Všechny příspěvky